NEDĚLE 24. února 11:00

55 min. / KC Střelnice / Vstupné 70 Kč (50 Kč studenti)

ZÁZRAČNÉ KŘESLO

ZÁZRAČNÉ KŘESLO

Divadlo ŽUMPA

Komediální drama o důvěrné známém boji člověka s úředním šimlem.

Ocitáme se na patentovém úřadě v blíže neurčené době a místě. Prací místních úředníků se zdá být spíše popírání pokroku a schvalované vynálezy jsou přehlídkou zbytečnosti. Hlavním motivem hry je důvěrně známý boj člověka s úředním šimlem. Dlouhodobě odmítaný geniální vynálezce se rozhodne vnést do tohoto zkostnatělého úřadu plného lži a přetvářky nový prvek – pravdu.

Jeho nejnovějším vynálezem je zázračné křeslo, které umí přinutit lidi říkat pravdu. Kvůli postupně sdělované pravdě je groteskní figurka státního sekretáře konfrontována s absolutním zhroucením vlastního života – podvádí ho manželka, jsou odhaleny jeho podvody, přijde o práci... Během hodiny ztratí celý jeho život smysl a příběh vyústí ve scénu na pokraji fikce a reality...

Autor inscenace: Frigyes Karinthy

Hrají: Ondřej Sýkora, Jakub Pilař, Vlaďka Horáková, Marcela Polanská, Jakub Třešňák, Hana Procházková, Martin Kozák

Autor předlohy: Frigyes Karinthy

Autor úpravy: Jakub Pilař

Divadlo ŽUMPA

Nápad na založení spolku se zrodil v roce 2001 ve sborovně ZŠ v Nučicích, a tak vznikl amatérský soubor s poetickým názvem ŽUMPA (Žebravé UMělecké PAnoptikum). Členové spolku, kterými jsou převážně učitelé nučické školy a jejich bývalí žáci, obnovili svou činností tradici amatérského divadla, jež byla v Nučicích živá až do 80. let minulého století. Současným oficiálním vedoucím a principálem souboru je Martin Kozák. S bezproblémovým chodem souboru mu pomáhá jeho pravá ruka Jakub Pilař.

Pod tímto vedením jsme uvedli několik krátkých jednoaktových her. Nejúspěšnější z nich se stala aktovka Čtyři od ruského dramatika A.T. Averčenka s kterou jsme uspěli na Národní přehlídce jednoaktových her v Holicích u Pardubic. Od roku 2014 pořádáme vždy v říjnu nesoutěžní přehlídku ochotnického divadla s názvem Nučický Kahan. Momentálně se soustředíme na kratší divadelní tvary s uměleckým přesahem, současně máme v repertoáru také celovečerní hru Dámská šatna od Arnošta Goldflama. Více naleznete na divadlozumpa.cz.


Zpět na PROGRAM...

PARTNEŘI FESTIVALU