SOBOTA 23. února 9:00

60 min. / KC Střelnice / Vstupné 80 Kč

ROMSKÉ POHÁDKY

ROMSKÉ POHÁDKY

Krutý krtek

Červená karkulka, Šípková Růženka, Bajaja… Kdo by neznal aspoň jednu českou pohádku. Ale kolik znáte pohádek romských?

představení pro děti Dětský kocour

Romské pohádky jsou od českých v mnohém odlišné, ale společné mají dobrodružství, vtip a hlavně dobrý konec. Romské pohádky v podání Krutého krtka kombinují krátká vtipná vyprávění pherasuňi paramisi a hrdinské pohádky viteziko paramisi. Součástí inscenace jsou také tradiční romské písničky, hrané a zpívané živě.

Romské melodie jsou rytmické a chytlavé. Kdo chce, může si jednoduché romské písničky zazpívat s účinkujícími. Z tradičních romských melodií zazní například Andro verdan, Duj duj nebo Odi kaľi mačkica.

Inscenace vychází z autentických záznamů romských vyprávění, jak je nahrála a ve své knize zachytila Milena Hübschmannová, zakladatelka české romistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, a to s laskavým svolením její dcery Terezy Hrabovské.

Předloha: Romské pohádky zachycené Milenou Hübschmannovou

Koncept a režie: Krutý krtek

Hudba: romské melodie a písně

Hrají: Anna Schmidtmajerová, Tomsa Legierski

Krutý krtek

Krutý krtek je společensky užitečné divadlo, které spojuje. Co to znamená? Poutavou a hravou formou spojujeme diváky s aktuálními společenskými tématy. Spojujeme diváky s pozapomenutými otázkami z nedávné minulosti i současnými radostmi a strastmi české společnosti.

Spojujeme návštěvu představení se širším, nedivadelním zážitkem, kterým se vám Krutý krtek zavrtá hluboko pod kůži a do paměti. Originální zkušeností ze společně strávených chvil a ze sdíleného okamžiku „tady a teď“ spojujeme diváky mezi sebou.

Neděláme rozdíl mezi diváky. Krutý krtek se poprvé vyhrabal v Praze, ale věnujeme se ve zvýšené míře publiku v regionech a na místech bohem a státem zapomenutých. Spojujeme všechny diváky napříč celou Českou republikou bez rozdílu věku, vzdělání nebo původu. Hrajeme pro všechny a moc rádi.


Zpět na PROGRAM...

PARTNEŘI FESTIVALU