SOBOTA 24. února 19:30–20:30

45 min. / Hlavní sál KC Střelnice


TY, KTERÝ LYŽUJEŠ / Bílé divadlo Ostrava TY, KTERÝ LYŽUJEŠ / Bílé divadlo Ostrava TY, KTERÝ LYŽUJEŠ / Bílé divadlo Ostrava

TY, KTERÝ LYŽUJEŠ / Bílé divadlo Ostrava

legendární experimentální představení nazývané také "Krakonoš a pindíci"


Lyžaři míří svobodně - sjíždí vlastní cestou - lyžaři se postupně proměňují - srůstají dohromady se svými lyžemi! Lyžaři se vrhají do budoucnosti s vírou, že nespadnou...

Performance Bílého divadla z Ostravy "Ty, který lyžuješ" vznikla na motivy obrazů Martina Velíška - vystupují v ní muži, jejichž jediným oděním jsou dřevěná prkénka na nohou. Premiéra představení byla již v říjnu 1997 na festivalu Příští vlna v pražském Roxy.

S tímto představením zaujal soubor na festivalech v německém Korbachu, v polské Jelenie Goře, v maďarském Komarom a Kazincbaczika, v rakouském Guntersdorfu, na festivalu evropského regionu v Hradci Králové, na letních francouzských festivalech v Chalon, Avignonu, Perigueux, Libourne a Paříži. Představení zahajovalo Velíškovu výstavu „Lyžařů“ ve Stockholmu. Za zmínku jistě stojí vystoupení na mezinárodních festivalech v Plzni, Kolíně a Praze, divadelních festivalech v Kyjevě, Archangelsku, Varšavě, Blankenberge, Vlisingenu a Turíně.


Autor inscenace: kolektiv Bílého divadla
Hudba: Pavel Helebrand - hraje dívčí komorní kvarteto
Herecké obsazení: Jan Číhal, Petr Jičínský, Valter Koterba, Jakub Číhal, Luděk Jičínský, Rostislav Holman


Bílé divadlo Ostrava

Bílé divadlo Ostrava je volné umělecké sdružení, které se více než 30 let zabývá jevištními i tzv. paradivadelními experimenty. Založeno bylo v roce 1982 a- první jeho hra byla "Hráz věčnosti", podle prózy Bohumila Hrabala a s jeho osobním požehnáním - tuto hru hraje dodnes. Skoro každý rok vznikla nová inscenace – "Faust", "Šťastné dny", "Krappova poslední páska", "Červený kohout letí k nebi", "Občerstvení", "Ty, který lyžuješ", "Z tohoto obrazu už nikdy neodejdu", "Poslední večeře" a představení "Postele". Bílé divadlo je alternativní amatérský divadelní soubor, který avantgardní formou pracuje již přes třicet let a neustupuje ani v dnešní době od náročné dramaturgie k smysluplným, divadelním výbojům.

Více o souboru najdete na webu biledivadlo.cz


PARTNEŘI FESTIVALU